Són poques les agències de màrqueting online que actualment no treballin el posicionament web. De cop, les agències han vist que el SEO és fonamental per dotar de visibilitat a qualsevol lloc web. És per això, que moltes agències de comunicació s’estan reciclant i especialitzant en aquesta branca del màrqueting digital. Totes aquestes agències que comencen ara a interessar-se pel posicionament web i les eines SEO tenen una cosa en comú. Una mateixa pregunta que constantment realitzen als especialistes en posicionament web:

“Quines són les eines SEO que necessito per iniciar-me en el posicionament web?”

La resposta dels diferents especialistes sempre canvia una mica perquè hi ha desenes d’eines SEO però sempre n’hi ha 5 que tots tenen en comú i cap es deixa d’anomenar.

LLISTAT DE LES MILLORS EINES SEO PER UNA AGÈNCIA DE POSICIONAMENT

1.GOOGLE SEARCH CONSOLE: Aquesta eina de Google –antigament anomenada Google Webmaster Tools– està destinada pels administradors d’un lloc web. És una eina fonamental per treballar el posicionament web ja que ens dóna infinitat d’informació sobre la nostra pàgina.

Un exemple d’això, el podem veure en la pestanya de “Missatges” on allà hi rebrem totes les penalitzacions manuals que ens faci Google i, gràcies a detectar-les a temps, podrem executar els canvis pertinents.

Un altre punt important per a principiants en això del SEO i del Search Console és l’apartat “Segmentació Internacional”. Allà veureu que al costat de una pestanya anomenada “Idioma” hi ha una altra anomenada “País”. Per defecte, si no l’hem tocat, ve Estats Units. És important canviar-la al país on la vostra web vulgui tenir major incidència. En el cas de la nostra web, catapings.cat, hem posat Espanya ja que volem que la web focalitzi les seves forces en les cerques fetes des d’Espanya, concretament Catalunya.

search-console-pais

Un altre apartat molt important i interessant és el de “Índex de Google”. Allà a la pestanya d’ “Estat de l’Índex” ens permet veure el total de pàgines que tenim indexades a Google.

I no ens podem deixar de comentar una funció bàsica del Search Console i de màxima incidència en el treball del posicionament web com és la funció de forçar una indexació de Google per a qualsevol dels nostres llocs webs o URL’s. Per a fer-ho hem d’anar a la pestanya “Explora com a Google” i dirigir-nos al punt de “Rastreig”.

2.SEOBOX: Eina indispensable monitoritzar i posicionar webs. És un aparell de pagament que té diferents mòduls que es contracten apart i que consten –cada un d’ells- de diferents preus.Registra’t en aquest enllaç per només 15€/mes

Un d’ells és el Rankbox, un mòdul de monitorització de les posicions de les teves paraules clau mentre, també, optimitza el teu SEO Onpage.
Un altre dels mòduls és l’anomenat Geobox, encarregat de portar el control per ciutats sobre l’estat del teu posicionament local dins el territori espanyol.
La tercera funció és l’anomenada Cachébox que és la que mesura la freqüència amb la que Google visita i emmagatzema la teva pàgina.
I ja per últim, tenim el mòdul CTEBOX que és el que et permet experimentar amb el CTR en les SERPS i t’ajuda en la seva optimització gràcies a les estadístiques que mesuren l’experiència de l’usuari.

3.SCREAMING FROG: Aquesta eina SEO és una aplicació d’escriptori que et permet rastrejar els llocs webs que li indiquis seguint tots els seus enllaços. El seu funcionament és molt semblant al que empren els robots de Google. La eina, tot i que és de pagament, té una versió gratuïta que et permet analitzar fins a 500 URL’s; un número prou ample i suficient per analitzar en profunditat la majoria de webs en les que treballem.

ScreamingFrog ens detalla de manera molt visual i ordenada certa informació del nostre lloc web com: el títol, la descripció, els h1 i h2 i els diferents estats de la pàgina web. En aquesta eina SEO podem veure, per exemple, si tenim alguna URL que es sobrepassa dels 115 caràcters recomanables, quines son les pàgines que tenim amb títols duplicats o sense títol o, podrem saber si tenim alguna imatge sense l’”alt” o amb un pes massa gran i pendent d’optimització.

4.AHREFS: Aquesta eina de SEO de pagament està especialitzada, sobretot, en l’àrea de linkbuilding, ja que té una capacitat molt alta d’analitzar els enllaços que apunten a la teva web. Però no només té la capacitat d’analitzar els teus backlinks sinó que també et permet veure els backlinks que té la teva competència.

A més, també et permet observar l’evolució que tenen els teus backlinks per a veure quin camí està agafant la teva estratègia i prendre les mesures corresponents. És molt important conèixer l’estat dels teus enllaços -si n’estàs guanyant o perdent- i tenir el control en tot moment dels canvis que s’estan efectuant. Hem de recordar que els canvis bruscos en l’estratègia de creació d’enllaços podrien fer sospitar a Google que el nostre creixement no es deu a una raó orgànica i natural. El mateix passa si sempre tenim els mateixos anchor text en tots els nostres backlinks. Hem de diversificar-los per no ser sospitosos de cara a Google i la eina de SEO Ahrefs ens ajudarà molt en aquest aspecte perquè té un excel·lent control i anàlisis de tots els nostres anchor text.

imatge-ahrefs

5.SEMRUSH: Aquesta altra eina bàsica del SEO és de pagament però els beneficis i el profit que li podeu treure són immensos. És molt útil sobretot per la investigació de les keywords, la creació d’una estratègia d’enllaços i per espiar – i a vegades copiar si ho estan fent bé- la competència directa.

Pel que fa a les keyword podem veure el número de cerques mensuals que té una determinada paraula al Google.

semrush-seo-barcelona

A més, també apareixen un conjunt de paraules relacionades amb la paraula buscada i amb un número de cerques mensuals a tenir en compte.

semrush-cerques-relacionades

En un altre apartat podràs veure, també, les paraules més importants que la teva web –o qualsevol altre- està posicionant i la posició que ocupa en el ranking de Google. També et comunica el tràfic web que et porta actualment una paraula determinada.

Un altre dels punts importants amb què és especialista aquesta eina és amb el SEO Offpage, ja que pots veure els backlinks que té la teva web o –si ho desitges- de qualsevol altra. El fet de poder veure els backlinks de qualsevol web et permet espiar i copiar l’estratègia de creació d’enllaços de la teva competència directa.